Pentru a înțelege corect cum apar vergeturile, trebuie să înțelegi structura pielii. Pielea are o limită de întindere, sau de elasticitate, mai corect spus. Dermul, adică partea de legătură dintre epiderm și țesutul gras, este mai puțin elastică, ceea ce necesită mai mult timp pentru o întindere uniformă. Când se întâmplă ca organismul nostru sau corpul să ia o creștere mai rapidă în greutate sau atunci când burtica unei femei însărcinate crește în volum, are loc o fisurare a pielii anume în locurile în care are loc această creștere, iar cicatricile se formează în timp. Acestea și sunt vergeturile. Ele arată ca niște linii ușor ondulate cu țesut atrofiat. Vergeturile care sunt proaspăt formate au culoarea roșie spre violet, iar cu cât sunt mai în vârstă, ele își pierd nuanța și devin deschise la culoare, până în momentul în care se estompează complet. Zonele în care apar cel mai frecvent sunt abdomenul, pieptul, picioarele și spatele.
De ce apar vergeturile?
În afară de creșterea bruscă în greutate, sarcină și alte fenomene ce influențează corpul nostru în acest sens, apariția vergeturilor depinde și de cantitatea de colagen și elastină din organism. Cu cât aceste substanțe sunt în cantități mai mici, cu atât probabilitatea ca vergeturile să apară este mai mare. Se atrage atenția și persoanelor care administrează steroizi, mai ales sportivii, acest preparat având proprietatea de a digera colagenul din organism, astfel ducând la consecințele mai sus numite. Este greșit să considerăm că problema apariției vergeturilor poate fi transmisă genetic, însă nivelul scăzut de colagen și elastină- da! De aceea poți să previi într-o oarecare măsură apariția lor.
Cum prevenim apariția vergeturilor?
- Ai grijă la alimentație, în primul rând. Dacă știi că ești predispus la apariția vergeturilor, îmbogățește-ți mesele cu proteine, pentru că din ele se formează colagenul și elastina.
- Trebuie să bei suficient lichid, apă în special și să eviți deshidratarea organismului tău.
- Folosește uleiurile hidratante, laptele de corp și crema hidratantă după fiecare baie și duș.
Cum luptăm cu vergeturile, dacă totuși au apărut?
Peste tot vei găsi răspunsuri și tratamente pentru vergeturi, însă află că nu toate funcționează sută la sută. Trebuie să înțelegi că țesutul atrofiat nu mai poate fi restabilit, prin urmare, orice medicamente vei lua, nu vei face decât să previi într-o oarecare măsură apariția vergeturilor, nu și dispariția acestora. Maximum ce vei putea obține, va fi modificarea culorii cicatricii.
O procedură care te va ajuta în ameliorare este cea cu procedura cu laser. Laserul îți va netezi pielea, va ajuta la eliminarea celulelor care au fost modificate și va stimula producerea de colagen și elastină. Eficacitatea tratamentului depinde și de mărimea vergeturilor, locul în care au apărut și cât de proaspăt apărute sunt, sau invers. Din punct de vedere estetic, locul în care ai aceste vergeturi va arăta mai bine, însă ele nu vor dispărea complet, din motivele spuse deja. Ai în vedere că aceste proceduri nu sunt chiar ieftine, însă dacă merită să le faci sau nu, depinde doar de tine.
Vergeturile sunt doar niște dungi pe corp, care au apărut nu la dorința ta, ci din datorită unor lucruri care acum îți bucură viața – un bebeluș, de exemplu, sau o scădere/luare bruscă în greutate care te face să te simți mai bine. Ia-le ca parte a corpului tău și îndrăgește-te așa cum ești tu – naturală și frumoasă!
Comenteaza