Atât femeile, cât și bărbații, se întâmpină cu problema călcâielor crăpate, ceea ce este destul de neplăcut. Această problemă ne afectează atât la nivel fizic, cât și din punct de vedere estetic. Care este cauza apariției acestor fisuri și cum le putem elimina?

Factorii care pot provoca fisurarea călcâielor pot fi mai mulți. De pildă crăpăturile pot apărea la bătrânețe sau atunci când devenim supraponderali, la fel și din cauza îngrijirii necorespunzătoare sau a unor boli, cum ar fi afecțiunile gastrointestinale, diabetul, diateza, ciupercile etc.  Încălțămintea prea strânsă, materialele artificiale, la fel afectează starea călcâielor. De asemenea, una din cauzele crăpăturilor la călcâi, poate fi dieta prea abuzivă. Dacă organismul nu primește cantitățile suficiente de grăsimi și vitamine, mai ales vitaminele A, B, C, E, picioarele vor fi primele car vor fi afectate, pentru că din tot organismul nostru, picioarele au sarcina cea mai mare. 

Cu toate acestea, există remedii care ar preveni, sau dacă este cazul, să trateze aceste neplăceri. 

  • După fiecare baie, duș, este necesar să aplici o cremă hidratantă pe tot corpul, în special pe călcâie, deoarece apa este cea care usucă pielea. Dacă pielea este predispusă la uscăciune, atunci poți folosi crema de două ori pe zi. 
  • Încearcă să-ți tratezi picioarele cu un scrub special pentru călcâie sau cu piatra ponce. Acesta va ajuta nu doar la exfolierea pielii moarte, dar și la restabilirea circulației sângelui. 
  • Adaugă în regimul alimentar complexe de vitamine, care trebuie luate mai ales în momentele mai dificile pentru organismul tău, iar aii mă refer la anotimpul iernii și al primăverii. Consumă cât mai multe fructe și legume de sezon, care conțin activ vitaminele de care ai nevoie. 
  • Dacă problemă călcâielor crăpate este mai gravă, adaugă la îngrijire produse de vaselină și tratamente SPA de cel puțin două ori pe săptămână. Înainte de a merge la somn, poți să faci o băiță pentru picioare care să conțină plante de salvie, sunătoare, urzică sau coajă de stejar. După această băiță aplică vaselina pe călcâie, îmbracă șosete de bumbac și mergi la somn.
  • Poți folosi remedii naturiste, precum ar fi untura naturală nesărată. Aceasta o poți aplica în amestec cu miere, în proporții egale, ținută la frigider. Folosește-o zilnic, după ce ai aburit și curățat pielea. 
  • Folosește uleiuri vegetale. Acestea nu doar că înmoaie pielea, dar au și efect de vindecare a rănilor. Poți aplica ulei de măsline, din in sau din ricin, înfășoară-le cu polietilenă, încalță șosete și mergi la culcare. Repetă acest ritual până vezi o ameliorare a stării călcâielor tale. 
  • Hidratează-te cât mai des. Consumă apă, cel puțin 6 pahare de apă plată pe zi. Odată cu îmbătrânirea, organismul pierde din proprietățile sale de întreținere, iar aici este vorba și de masa hidrică. Consumă alimente bogate în suc și apă, aici se includ fructele și legumele în starea lor crudă, dar si sucurile fresh, compoturi și apă plată. 

Pe lângă aceste remedii, mai poți folosi și altele care să fie pe potriva picioarelor tale, însă nu face abuz de ele. Alege-le pe cel mai potrivite ție!