Acneea a devenit o problemă cu care atât femeile, cât și bărbații, au luptat secole la rând. Din fericire, produsele cosmetice care combat această problemă, au evoluat și continuă să evolueze, iar noi vom expune câteva metode de tratament împotriva acneei. Apariția ei este determinată de mai mulți factori, atât interni, cât și externi. Cei interni țin de alimentația incorectă, stresul sau alte boli, în timp ce cele externe țin de igiena noastră, dar mediul în care ne aflăm. 

Drojdia uscată este un remediu folosit încă din anii 30. Aceasta conține o varietate de vitamine și minerale necesare pentru pielea sănătoasă. Dacă acneea se manifestă ca rezultat al bolilor stomacului, atunci drojdia chiar ar putea îmbunătăți starea pielii. 

Lămpile UV sunt populare încă din anii 40 și erau folosite mai ales pentru erupțiile cutanate. Atenție, însă! Cantitățile foarte mari de raze UV pot provoca cancerul de piele. De aceea razele UV sunt recomandate moderat, deoarece ea nu tratează acneea din interior, ci doar remediază aspectul pielii la exterior. 

Antibioticele sunt folosite pentru prevenirea acneei și doar în cazurile în care suferi de o boală ce necesită a fi tratată, de exemplu ulcerul. Important este să știi că cura de tratament împotriva acneei cu antibiotice nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni, pentru că riști să ai o scădere mare de imunitate, iar protecția împotriva bacteriilor va fi minimă. 

Produsele ce conțin retinol, adică vitamina A, au început să fie adăugate în cremele și alte produse pentru acnee în din anii 70. Sunt folosite și astăzi datorită eficacității lor, iar după aplicarea acestor produse, pielea se netezește, iar acneea dispare. Plus la toate, retinolul controlează secreția glandelor sebacee și previn producerea excesivă de sebum.

Injectarea steroizilor cu cortizon a devenit o metodă destul de profesională în tratamentul împotriva acneei, pe lângă curățarea facială care are loc în cabinetul cosmetologului.  Terapia cu steroizi este foarte inofensivă, injecțiile cu cortizon fiind administrate sub anestezie locală în locul afectat. Cortizonul este eficient mai ales în combaterea erupțiilor dureroase și a chisturilor. 

Fototerapia cu lumina albastră are loc prin direcționarea energiei fasciculului de diodă emițătoare de lumină către porii pielii. Aceasta are loc pentru a ataca bacteriile care provoacă apariția acneei în habitatul lor. Este un tratament inofensiv, nedureros și igienic. Este aprobat și de FDA(Food and Dug Administration) SUA. 

Pe lângă metodele de la cele mai vechi și până la cele mai noi, minim invazive și cu eficacitate maximă, nu uita de igiena externă cu acțiune locală și anume măștile, loțiunile, gelurile, loțiunile tonice care se aplică pentru tratarea acneei. Ai grijă și la regimul alimentar pe care îl ai zi de zi. Alimentele bogate în grăsimi, cele prea condimentate sau dulciurile, produsele de patiserie la fel sunt provocatori ai apariției acneei. Recomandabil este să faci măcar o dată în lună cure de detoxifiere, cu sucuri naturale din fructe și legume, meniuri axate pe salată verde, produse aburite, fierte sau coapte. De asemenea ceaiul verde este un detoxifiant foarte bun ce te va ajuta să începi un regim alimentar echilibrat.

Citește și: Cele mai simple metode de a atenua ridurile pe lifeinfo.ro