De ceva timp, laptele de pe rafturile magazinelor nu-mi mai inspiră încredere în ceea ce privește calitatea, de aceea am hotărât să introduc în alimentație la laptele preparat chiar de către mine: lapte din miez de nuci, migdale, lapte de soia, dar și alte produse pe care le vei afla în cele ce urmează. Așadar,
Laptele din nuci. Cum îl prepari?
Mai întâi de toate, miezul de nucă trebuie înmuiat peste noapte. Dimineața, pune miezul de nucă la uscat într-un vas la temperatura camerei. Înmuierea nucilor sau hidratarea lor se face pentru a activa enzimele. Pune nucile într-un blender, peste care vei adăuga apă. La o cană de nuci, se adaugă 3-4 pahare cu apă. La dorință, adaugă o linguriță de miere de albine sau sirop de arțar. Pornește blenderul la o viteză mare și mixează ingredientele proximativ 45 de secunde. Amestecul obținut se strecoară prin tifon sau sită fină. Poți păstra laptele în frigider până la trei zile. Înainte de consum, agită laptele. Să ai poftă!
Lapte de migdale
Procedura de preparare a laptelui de migdale este similară cu cea de preparare a laptelui din nuci. 1 cană de migdale se înmoaie în apă potabilă peste noapte. Dimineața se usucă la temperatura camerei. Într-un blender vei adăuga peste ele 3 pahare cu apă, iar îndulcitor vei pune la preferință. Mixează la viteză mare timp de două minute și strecoară amestecul obținut. Îl poți păstra la frigider, iar înainte de a-l consuma se va agita. Servește-l cu plăcere!
Alte tipuri de lapte
Ca să obții un lapte fin, poți face un amestec din in, migdale și nuci caju, pe care le poți asezona cu scorțișoară, cardamom și nucșoară. Procedura de înmuiere va fi aceeași, iar proporțiile la o cană vor fi de 40% de in, 50% de migdale și 10% de nuci caju. Este aceeași procedură de mixare, după care se strecoară, iar conținutul de lapte va fi mult mai fin decât celelalte două de mai sus.
Ca sa îndulcești laptele mai poți folosi, pe lângă miere sau sirop de arțar, melasa, zahărul din trestie, sucul de mere sau stevia.
La propria ta dorință, poți să nu strecori laptele după ce îl mixezi în blender. El va fi mai gros, însă mai bogat, din cauza pulpei.
Laptele din in
Inul este foarte bogat în omega-3 și este un antioxidant foarte bun, pe lângă faptul că stimulează sistemul nervos central. Metoda de preparare este simplă: o treime de pahar de in se combină cu 3-4 pahare cu apă într-un blender, se mixează până se obține un amestec consistent, la care se adaugă o linguriță de miere. Îl poți strecura prin tifon sau consuma în forma lui vîscoasă, pe care ai obținut-o. Se consumă imediat.
Acestea sunt cel mai folosite ingrediente pentru obținerea laptelui în condiții de casă, care este foarte gustos și sănătos. Se mai prepară și lapte din semințe de cânepă cu mire, lapte din nucă de cocos, lapte din orez brun.
Indiferent de ce produs vei alege, important este să consumi laptele cât mai proaspăt. Te asigur că vei rămâne satisfăcută de gustul bun, aroma îmbietoare și proprietățile benefice pe care le are laptele de casă asupra organismului tău!
Comenteaza