Indiferent de vârsta pe care o ai, un mod de viață activ este mult mai sănătos decât o viață sedentară, fără mișcare. Ce timp de sport este potrivit vârstei tale? Află în cele ce urmează:
Vârsta de 20 de ani
Această vârstă este cea mai inofensivă, prin faptul că orice ai face, corpul tău se va restabili foarte repede. Dar, este de asemenea și vârsta la care poți pune o bună bază de fitness. Forța musculară pe care o construiești la această vârstă, te poate însoți până la bătrânețe. Acum este momentul pentru exercițiile de forță, cum ar fi ridicarea greutăților, împingerea greutăților și exerciții pentru sistemul respirator. Plămânii joacă un rol foarte important pe parcursul vieții, mai ales dacă este vorba de practicarea unui anumit tip de sport. Antrenamentele trebuie să aibă o frecvență de 3 ori pe săptămână, cu astfel de greutăți, încât să nu fie o povară să execuți câte 12 repetări. Conform lectorului Pamela Peak de la Universitatea din Maryland Medical, patru ore de antrenament fizic pe săptămână, poate reduce cancerul mamar cu aproximativ 60%, iar exercițiile cardio cu o frecvență de 3-5 ori pe săptămână, poate scădea riscul apariției cancerului de colon.
Vârsta de 30 de ani
La această vârstă poți începe diversificarea, asta pentru a evita congestia la un grup de mușchi și stresul insuficient pentru altă categorie de mușchi. Astfel, poți practica ciclismul, joggingul, înotul, dansurile și (foarte important) întinderile!
Vârsta de 40 de ani
La această vârstă îți poți menține forma fizică, luptând cu grăsimea de pe abdomen. Poți efectua exerciții cu greutăți, iar aceste antrenamente de forță vor trebui să fie regulate, care vor arde caloriile în plus. Poți practica ridicarea greutăților sau antrenamentele de grup. Totodată, regularitatea antrenamentelor va permite să facă față stresului mult mai bine.
Vârsta de 50 de ani
Durerile sunt inevitabile odată cu înaintarea în vârstă, mai ales cele articulare. De aceea, la această vârstă poți să-ți adaptezi programul fizic la unul care să te ajute să ameliorezi starea ta fizică. De exemplu, dacă ai dureri de genunchi, poți înceta joggingul sau înotul. În schimb poți practica aerobica sau pilates. Acestea te vor ajuta să recâștigi forța fizică și să menții o postură adecvată. Aerobica poate fi practicată în fiecare zi, câte jumătate de oră. Ai grijă, însă, și nu exagera. Eficient va fi atunci când aceste exerciții vor fi moderate și nu vor provoca dureri musculare și oboseală.
Vârsta de 60 de ani
Continuarea exercițiilor fizice la această vârstă va reduce riscul apariției diabetului și a bolilor cardiace. Cele mai potrivite exerciții vor fi zumba, adică exercițiile pentru muzică latino-americană și aerobica acvatică
Vârsta de 70 de ani
La această vârstă,încercați să evitați antrenamentele cu greutăți mari și cele de forță prea puternice. Cele mai potrivite vor fi ridicarea mâinilor cu un expander, ridicarea picioarelor, pentru menținerea articulațiilor și a ligamentelor, însă nu prea intense, aerobica ușoară și întinderile.
Nu este niciodată prea târziu pentru a te ocupa de propriul corp, mai ales de forma fizică, datorită căreia te simți minunat. Spor la sport și ai grijă de sănătatea ta!
Comenteaza