Ne este întipărit în minte deja că ”Pentru o viață sănătoasă trebuie să consumăm cel puțin doi litri de apă pe zi!” este adevărat că apa, sau mai bine zis, consumul ei, ne asigură un echilibru de apă-sare în organism și creează condiții favorabile pentru funcționarea lui. Dacă se încalcă acest echilibru, atunci apar modificări, iar uneori modificări grave, ale procesului vital. De exemplu, consumul insuficient de apă poate duce la scăderea greutății corporale, dar efectul negativ se va răsfrânge asupra sângelui, a cărui viscozitate va crește, țesuturile și organele interne nu vor fi alimentate cu suficient oxigen, iar energia corporală va scădea. Consecință negativă va fi și creșterea temperaturii corpului, iar pulsul va deveni mai frecvent, ceea ce va duce la amețeli și incapacitate de lucru.
Totodată, consumul excesiv de apă va dăuna asupra digestiei, care va face ca sucul gastric să se dilueze prea mult, iar sângele se va subția considerabil, ceea ce va afecta inima. În această situație, organismul va lupta cu această cantitate de apă mai mare, iar rinichii își vor dubla funcțiunea. Tot atunci, vor fi eliminate mineralele necesare pentru organism, mai ales sarea, ceea ce va duce la tulburarea echilibrului ei.
Consumul normal de apă este de 30 de grame la 1 kg de greutate corporală.
Modurile prin care pătrunde apa în organismul nostru sunt consumul direct de apă lichidă, ceea ce un adult primește aproximativ 1,3 litri de apă pe zi și, prin consumul mâncării. Nu ne-am fi gândit vreodată, dar mâncarea constă și ea dintr-un anumit procentaj de apă, de exemplu carnea, peștele, legumele și fructele, conțin de la 60% până la 90% apă. Datorită proceselor biochimice care au lor, organismul nostru primește cam 3% de apă, aceasta la fel constituind o modalitate a organismului de primire a apei.
Eliminarea apei din organism are loc prin rinichi și prin procesul de transpirație, dar și intestine. Toate depind de un șir de factori, precum ar fi activitatea fizică zilnică sau condițiile climatice.
În condiții normale, organismul se adaptează la condițiile din jur și se formează acel echilibru care trebuie menținut. Adică bei apă atunci când simți că îți este sete. Situația se va schimba dacă va avea loc un schimb de temperatură a corpului, de exemplu te vei încălzi prea repede și des, dacă faci sport, atunci consumul de apă va crește. Sau dacă vei simți că îți este mai frig, consumul de apă posibil va scădea. Aici va avea loc un dezechilibru în organism. Ceea ce va duce la dezechilibru va fi și consumul de cafea, alcool, cu excepția cazului când acestea sunt frecvente și persoana deja și-a creat un stil de viață din aceste dependențe.
Consumul constant de apă va avea beneficii și asupra sănătății pielii tale. Aceasta va fi hidratată mereu și vei evita îmbătrânirea precoce. Hidratare va primi și părul tău, mai ales în sezonul estival.
Nu uita că sănătatea corpului tău depinde doar de tine și modul în care îl tratezi!
[…] scopul întrebuințării lor, de asemenea fiind unul diferit decât cel al apei pure. Referitor la consumul de apă și echilibrul acesteia în organism, există opinii diferite. Unii medici susțin că se pornește de la greutatea corporală, în […]