Multe femei se confruntă cu dureri menstruale, fie ele înaintea ciclului menstrual sau după. Nu toate, însă, întreprind măsuri pentru înlăturarea lor, sau cel puțin pentru ameliorarea lor. Aceste perioade în care apar durerile se numesc dismenoree, care se împart în primare- specifice fetelor și femeilor mai tinere, cu vârstele cuprinse între 14 și 25 de ani, se caracterizează prin activitatea contractilă a uterului si, dismenoree secundară, specifică femeilor peste 25 de ani. Aceasta este asociată cu unele modificări organice ale organelor pelviene, cum ar fi endometrioza(proces inflamator cronic cu formarea aderențelor). Alte cauze ale durerilor menstruale care nu au tangență cu sistemul reproductiv feminin, ar fi prezența dispozitivelor intrauterine, insuficiența de calciu și magneziu, insuficiența activității fizice, stresul, insomniile, malnutriția.
Cum scapi de durerile menstruale?
Dacă prima zi a menstruației este caracterizată prin dureri insuportabile pentru tine, poți alege unul din câteva moduri pentru a le ameliora. Cel mai simplu și des întâlnit sunt analgezicele. O pastilă care va ameliora durerile și va elimina crampele poate fi suficientă și potrivită pentru tine. Aceasta, însă, nu trebuie să se transforme într-un obicei și aceste pastile să devină calmante pentru tine în fiecare lună. Ar fi cazul să te adresezi medicului ginecolog pentru o consultație, în acest caz.
Medicul ginecolog îți poate prescrie niște contraceptive orale care conțin hormoni ce suprimă ovulația. Plus la toate, acestea te vor scăpa și de manifestările sindromului premenstrual. În funcție de starea ta și analizele pe care le vei obține, și se va prescrie preparatul potrivit pentru tine. Nu trebuie să alegi singură, fără a trece un consult la medicul tău specialist.
Activitatea fizică asigură o mai bună circulație a sângelui în mușchi și le dă o elasticitate mai mare, de aceea este și ea inclusă printre metodele e ameliorare a durerilor menstruale. Uterul nostru este format din mai multe tipuri de mușchi, iar exercițiile fizice regulate îl fac să tolereze mai ușor durerea în timpul menstruației, care sunt cauzate de contracțiile uterine, apropo. Efectuează exerciții ușoare, precum ar fi ghemuirile obișnuite în poziție verticală, pisica și poziția turcului. Evită exercițiile dificile în prima zi. Cel mai sigur și mai puțin traumatic tip de sport este înotul, de aceea îl evidențiez ca metodă separată de înlăturare a durerilor menstruale. Acesta ajută perfect la relaxarea mușchilor și ameliorarea tensiunii. După ieșirea din bazin, ai grijă să schimbi imediat tamponul.
Consumul de vitamina B6 și magneziu sunt foarte importante, mai ales pentru femeile care suferă constant de crampele menstruale. Ceaiurile din plante calmante, băile calde, nutriția echilibrată, masarea abdomenului și părții inferioare a spatelui, toate în cumul vor ajuta la ameliorarea acestor dureri. Organismul unei femei suportă mult mai multe schimbări pe parcursul vieții, decât al unui bărbat, de aceea trebuie să ai grijă mereu să fii în formă bună. Adoptă un stil de viață sănătos și renunță treptat la vicii. Apelează la consultația unui medic specialist dacă observi schimbări constante în organismul tău, iar acestea îți provoacă disconfort.
Ai grijă de tine și sănătatea ta!
Comenteaza