Cea mai eficientă metodă de a scăpa de părul nedorit de pe corp este epilarea. Multe femei se epilează în condiții casnice, folosind aparate de epilat sau lame, altele aleg ceara caldă sau shugaring-ul, însă toate aceste metode oferă rezultate temporare. Adică, trebuie repetate frecvent pentru a te putea bucura de o piele fină și catifelată. 

Există, însă, trei metode de a scăpa de păr, mult mai eficiente, acestea folosind lumina, laserul și descărcarea electrică. Despre care metodă este mai eficientă, care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia, află în acest articol. 

Fotoepilarea este procedura de înlăturare a  părului folosind lumina de intensitate înaltă și se bazează pe interacțiunea undelor termice cu pigmentul melaninei părului. Capilarele sunt afectate de un puls ușor după care părul cade. Avantajele se găsesc în iritația minimă a pielii și se exclude o eventuală infecție. Starea generală a pielii se va îmbunătăți, întrucât principiul fotoepilării este similar cu întinerirea foto, iar aceasta datorită faptului că se activează colagenul. Pentru a obține rezultatul dorit, vei avea nevoie de minim 7-8 proceduri. După prima ședință de fotoepilare, părul va cădea intens, iar firele nou ieșite vor fi mai rare și mai subțiri. Trebuie să știi că înainte de prima ședință firul de păr trebuie să aibă o lungime de cel puțin 2 mm. Dezavantajele fotoepilării ar fi acelea că nu îndepărtează părul blond sau cel deschis la culoare. Nu se recomandă această procedură în cazul în care ai pielea întunecată, deoarece efectul va fi pe termen scurt, iar din cauza unei proceduri efectuate greșit pot apărea complicații, precum arsuri, pigmentare, alergie, neoplasmă sau cicatrici. Procedura este contraindicată dacă suferi de neoplasmă, dacă ai reacții acute alergice sau careva tumori maligne, dacă ai dermatită, psoriazis, eczeme, persoanelor cu boli coronariene, cu hipertensiune arterială, cu vene varicoase, cu boli infecțioase acute și boli parazitare. 

Electroepilarea este procedura de îndepărtare definitivă a părului, datorită unei descărcări mici de electricitate care este îndreptată spre folicul. Curentul este introdus în canalul părului printr-un ac steril, foarte subțire, iar efectul se obține datorită necrozei ireversibile a rădăcinii părului și a capilarului care o hrănește. 

Avantajele constau în efectul permanent, pentru totdeauna, a dispariției părului. Pentru o epilare completă ai nevoie de minimum trei ședințe cu pauze cam la o lună, sau după caz- câteva, în dependență de cât de repede îți crește părul. Ceea ce multe fete îl numesc dezavantajul  acestei proceduri, este că electroepilarea este foarte complexă, iar eficiența ei depinde direct de abilitățile specialistului. Pe durata ședințelor, pielea se va umple de cruste, care vor cădea și se vor cicatriza, deci după procedură își va reveni la aspectul ei normal. Dacă pielea îți este incompatibilă cu această procedură, riști să o pigmentezi. Este contraindicată persoanelor cu intoleranță la curentul electric, cu boli oncologice sau cardiovasculare, cu boli virale, infecțioase și boli de sânge, persoanelor cu diabet zaharat, hepatită sau manifestări ale varicelor anume la locul procedurii și alte boli de piele, în timpul sarcinii și alăptării. 

Laserul îndepărtează părul cu ajutorul radiațiilor laser de înaltă frecvență, astfel distrugând foliculul de păr. Avantajele constau în lipsa durerii, sau cel puțin relativă, în timpul procedurii. Efectul este vizibil chiar după prima ședință, iar durata procedurii este scurtă. Pielea nu va avea de suferit nici într-un fel. Înainte de începerea procedurii, cu câteva zile, părul se rade în zona respectivă. Dezavantajele se referă la persoanele cu modificări hormonale frecvente, persoanelor cu păr subțire și deschis la culoare, persoanelor cu pielea întunecată sau care sunt proaspăt bronzate, deoarece pot face arsuri pe piele sau pigment. Contraindicațiile se referă la persoanele cu boli acute cronice ale pielii, cu vene varicoase, cu arsuri sau alte leziuni ale pielii, mamelor însărcinate și care alăptează, persoanelor cu boli oncologice și celor cu diabet zaharat. 

Analizând aceste tipuri de epilare, electroepilarea este cea mai eficientă și definitivă procedură, unicul minus al ei fiind disconfortul și durerea pe care poți să o simți. Dacă ești prea sensibilă la dureri, ești liberă să alegi una din celelalte proceduri. 

Analizează bine avantajele, dezavantajele și contraindicațiile fiecăreia, după care te îndemn să faci o alegere corectă și potrivită pentru tine!

Cu drag, 
Mira