Tatuajele sunt tot mai în vogă în ultima vreme. Ce exprimă acestea? De ce ar decide o persoană să își facă un tatuaj?

Dacă pe la mijlocul secolului trecut tatuajele acopereau mai mult corpurile bărbaților, în ziua de azi acestea își fac apariția tot mai mult și pe corpurile femeilor. Mai mult, mulți preferă să-și decoreze până și fața sau unele părți ale feței și al gâtului. Tot mai multe femei optează pentru un machiaj permanent, tatuându-și genele, pleoapele, buzele, obrajii, dând aspect de obraz fardat și altele. 

Care este semnificația tatuajelor, totuși? Probabil, atunci când vezi un om tatuat din cap până-n picioare, te întrebi de ce a făcut-o și care este ideea?

Un scurt istoric: tatuajul este o artă foarte veche, cu rădăcini preistorice, atunci când membrii triburilor și ai clanurilor își decorau trupurile cu ele și aveau un oarecare simbol. Ei credeau în puterea magică a unui tatuaj și mai credeau că îi protejează de spiritele rele. Această artă a aruncat un grăunte de adevăr și în prezent pentru iubitorii de tatuaje. Cei ce își aplică desene pe corp nu le pun la nimereală, ci aleg imaginea având o oarecare semnificație. 

Bunăoară, deținuții din penitenciare, au semnificații aparte a tatuajelor, iar când aceștia ies la libertate, poți constata că e fost deținut după tatuajul pe care îl are pe corp. În lumea interlopă, tatuajele se aplică pentru determinarea ierarhiei membrilor grupurilor, de exemplu hoții de drept sau clanurile Yakuza. Bine, asta în cazul în care ai studiat și cunoști semnificația tatuajelor. 

Tinerii din ziua de azi, aplică tatuaje pe corpul lor, uneori fără a conștientiza că aceasta este o modalitate de exprimare de sine. Printr-o imagine tatuată poți să vezi ce ascunde acea persoană în tăcerea sufletului său, sau dimpotrivă, ce nuanțe ale personalității sale își arată ea prin exprimarea unui desen.

După unele sondaje de pe net, lumea manifestă diverse reacții în raport cu aplicarea tatuajelor pe corp, mai frecvente fiind indiferența, simpatia, iar cineva chiar crede că este o formă de ultraj.

Remarcabil este faptul că reacțiile negative au apărut la întrebările despre tatuarea femeilor, decât a bărbaților. 

Unii tineri, mai frecvent domnișoarele, își aplică tatuaje în locuri mai puțin accesibile vizual. De ce? În primul rând, din punct de vedere psihologic. Un motiv poate fi interdicția pe care o au din partea părinților sau reacția negativă pe care pot aceștia să o aibă. Adică, copiii sunt solidari cu părinții lor și le respectă doleanța de a nu se tatua, iar pe de altă parte ei își îndeplinesc totuși dorința și sunt solidari și cu gașca de prieteni în care se află, care la fel au tatuaje pe corp. 

Prin tatuarea unui desen, îți exprimi personalitatea, sau cel puțin o parte a personalității tale, pe care nu o poți exterioriza din anumite motive. Mulți își tatuează un simbol al hobby-ului său. De exemplu cheia sol, o minge de fotbal sau tenis, o mică balerină, o peniță și multe altele. Prenumele persoanelor iubite, sau ale rudelor care nu mai sunt în viață, sau cifre romane, la fel sunt foarte populare printre tatuaje, iar multe persoane le preferă. 

Indiferent de ce tatuaj vei vedea aplicat pe corpul unei persoane, nu trebuie să-ți faci concluzii pripite în privința ei. Fii sigură că semnificația lui o știe doar acea persoană, iar bănuiala pe care o ai tu poate să nu corespundă cu realitatea. În cazul în care ești contra acestor lucruri sau ți se par absurde, ar fi mai bine să treci cu vederea, în mod empatic, fără să critici sau să jignești acea persoană. 

Tu ce părere ai despre tatuaje? Ți-ar plăcea să ai unul?