Pe care o preferi? Pe cea blondă sau cea brună? Pe cea tare sau mai puțin tare..? Hey, la bere mă refeream 😀 

Orice tip ai prefera, cu siguranță nu cunoști chiar totul despre bere. Probabil știi din ce se fabrică, ce tărie are și de unde o poți cumpăra. Eu, însă, îți voi aduce 10 curiozități despre bere pe care le poți povesti și prietenilor tăi, la o halbă rece!

  1. Cuvântul slavon ”bere” înseamnă ”a bea”, iar inițial berea era numită orice tip de băutură. Pe teritoriul Iranului antic au fost descoperite reziduurile chimice ale acestei băuturi, care datează din încă din anii 3500-2900 înainte de Hristos. 
  2. Cea mai tare bere din lume este numită ”Snake Venom”, adică veninul șarpelui și are o tărie de 67,5%. Rețeta acesteia a fost concepută de scoțianul Brewmeister. 
  3. Produsul care a îmbunătățit calitatea berii a fost drojdia, iar aceasta a fost experimentată de botanistul danez Emil Christian Hansen. 
  4. Te-ai întrebat vreodată cum se obține berea fără alcool? Aceasta apare datorită eliminării complete a fermentației sau prin eliminarea alcoolului din berea finită și este o tehnologie mult mai complexă decât cea de producere a berii cu alcool.
  5. Cele mai mari țări producătoare de bere sunt SUA, Germania, Rusia, China și Brazilia, iar cel mai mare muzeu al berii se află în Altenburg, Germania. Cel mai mare producător mondial de bere rămâne corporația belgiană Anheuser-Busch In Bev. Compania deține circa 400 de mărci de bere în 50 de țări ale lumii, de exemplu Corona, Stella Artois, Budweiser, Leffe, Hoegaarden, Beck`s  și altele. 
  6. Știai că din anul 2018, principalul brand de bere la nivel mondial este Budweiser? Valoarea acestuia constituie peste 15 miliarde de dolari, iar pe locul doi se află Heineken și pe locul trei – Bud light. Acestea sunt urmate de Stella Artois și Corona.
  7. Mai știai că există și Ziua Internațională a Berii? Aceasta se sărbătorește în prima zi de vineri a lunii august. Prima sărbătoare în acest sens a avut loc în anul 2007, în SUA, iar până în 2012 era sărbătorită deja în 50 de țări  ș peste 200 de orașe. 
  8. Știai că diferite tipuri de bere se beau din pahare diferite? Asta pentru a se păstra proprietatea berii, aroma și gustul. Pot fi pahare lungi, scurte, groase sau înguste, cu marginile întoarse spre exterior sau invers, spre interior. 
  9. Datorită conținutului bogat de minerale și siliciu, berea întărește oasele. În Spania a fost efectuat acest studiu și s-a demonstrat că berea întărește sistemul osos, fără a se face exces de consum, însă.
  10. Berea conține antioxidanți care provin din malțul și hameiul pus în fabricare, iar puterea acestor antioxidanți este mai puternică decât cea a vinului alb. Aceștia pot neutraliza radicalii liberi și protejează ADN-ul împotriva unor acțiuni oxidative care pot să apară. 

Pe final, află că burta de bere este doar un mit. Berea este mult mai puțin calorică decât celelalte băuturi alcoolice. Aceasta îngrașă atunci, când este consumată cu ”ceva la bere”, cu carbohidrați de exemplu sau chipsuri, nuci, fastfood-uri.  

Indiferent de calitatea și marca berii, nu uita: consumul exagerat de băuturi alcoolice dăunează sănătății!

Citește și: Berea, baconul, cartofii şi alte 5 alimente benefice pentru sănătatea inimii pe lifeinfo.ro