Ești o persoană activă, muncești mult, depui efort fizic sau intelectual? Simți la sfârșit de zi că ești epuizat și nu mai ai forțe pentru nimic? Ai nevoie de relaxare care să te ajute să ameliorezi stresul și să-ți crești performanța? Descoperă mai jos câteva tehnici care te vor ajuta să obții ce dorești, simplu și eficient!

În primul rând, vreau să știi că stresul apare din cauza tensiunii la care ajung mușchii scheletici, iar aceasta duce la procese distructive, atât fizic, cât și emoțional. Atunci când mușchii nu se pot relaxa complet, apare hipertonicitatea. Pentru a preveni această afecțiune patologică, este necesar să ne relaxăm.

Am ales să vă prezint câteva tehnici de relaxare bazate pe caracteristicile psihologiei umane, deoarece nu vei avea posibilitatea mereu să te relaxezi folosind masajul sau să vizitezi cluburile SPA pentru relaxarea corpului tău. Acestea sunt tehnici de respirație și capacitatea de a-ți controla propriul corp.  

Citește și: Remedii anti-stres care îți vor crea un plus e plăcere

Respirația

Cu ajutorul respirației poți încetini bătăile inimii, să relaxezi mușchii și să-ți clamezi gândurile. Pentru aceasta este necesar să-ți stăpânești respirația abdominală. Totodată, dacă înveți să controlezi respirația abdominală, poți evita unele eventuale atacuri de panică. 

Pentru început, ia o poziție cât mai confortabilă și relaxează mușchii umerilor. Respirația trebuie să fie adâncă și pe nas. Inspiră adânc și simte cum abdomenul se extinde, ca și cum aerul ar circula prin el. expirația trebuie să fie ușoară și lină, fără a te încorda. Ai grijă ca inspirația și expirația să fie uniforme, astfel încât să  te relaxezi. Atunci când diafragma va fi eliberată de tensiune, atunci se va normaliza respirația și tot atunci te vei simți calmată. 

Vizualizarea

Această tehnică se bazează pe reflexele corpului și este folosită și în psihoterapie, după unele metode, cum ar fi terapia catatim-imaginativă. Creierul uman este capabil să dezvolte un semnal de relaxare, dacă vei include imaginația. Poți lua o poziție cât mai confortabilă și să-ți imaginezi că te relaxezi într-un loc adorat de tine, acesta poate fi malul mării sau poalele unor munți, niște coline, sau un mijloc de pădure cu ciripit de păsări și susur de izvor. Vei observa că, dacă te vei transfera mintal în aceste medii, psihicul tău va determina mușchii să se relaxeze.

Metoda lui Edmund Jacobson de relaxare progresivă a mușchilor

Această metodă este una simplă și foarte eficientă, a cărei esență constă în afirmația că mușchii se relaxează în mod necesar după o tensiune mai intensă. Exercițiile constau în încordarea și relaxarea constantă a mușchilor. Relaxarea are loc de la părțile dominante la cele non-dominante ale corpului. Părțile dominante sunt partea dreaptă pentru dreptaci și partea stângă a corpului pentru persoanele stângace. Dacă reușești să încordezi și să relaxezi constant mușchii, poți realiza o relaxare profundă a mușchilor. Este preferabil ca aceste exerciții să fie efectuate pe o suprafață plană, în poziție culcat. 

Tibetan bowls

După o zi încărcată și stresantă, îți poți pregăti o baie cu spumă și sare de baie, iar pe fundal pune sunetul bolurilor tibetane. Este o metodă de relaxare folosită de tibetani, care s-a dovedit a fi eficientă în eliberarea de gânduri stresante și calmarea totală a organismului tău, mai ales la nivel emoțional. 

Tehnicile de mai sus sunt simple și ușor de realizat, care nu necesită un mentor în ghidare și care pot fi realizate în orice mediu.