Ești însărcinată cu primul bebe și demult îți doreai acest lucru? Este minunat! Felicitări!
Sau poate ești la cea de-a doua sau a treia sarcină și încerci să ai grijă maxim de tine și de bebelușul din burtică? Fie că afli lucruri noi sau, poate, pe multe le știai până acum, cu siguranță acorzi o mare atenție alimentelor pe care le consumi. O mămică în devenire are un mod de a mânca mai special: apar multe pofte chiar și față de produsele care nu sunt ok. Ca viitoare mămică, dacă respecți un regim alimentar echilibrat, organismul tău va absorbi tot ce-i mai bun pentru bebeluș și plus la toate, nu vei lua mult în greutate!
Hai să vedem mai jos ce alimente trebuie să eviți în timpul sarcinii:
- Produsele și bucatele prea sărate și picante, produsele care sunt afumate, deoarece acestea stimulează apetitul și atunci vei dori să mănânci și mai mult, ceea ce va duce la acumularea de kilograme în plus. Mai mult decât atât, produsele sărate rețin lichidul în organism, iar aceasta poate duce la o problemă de rinichi.
- Produsele prăjite, grase, care pot provoca arsuri la stomac sau alte probleme digestive. Totuși, dacă poftești alimente prăjite, precum ar fi cartofii, peștele sau carnea, prepară-le în ulei de măsline.
- Evită carnea în sânge sau cea semi gătită. Produsele precum untura de porc sau produsele lactate de pe piață la fel ar fi bine de le evitat, sau cel puțin de redus consumul lor la minim, deoarece acestea conțin o bacterie care provoacă toxoplasmoza. Înlocuiește-le cu cele de magazin, degresate și pasteurizate.
- Ești iubitoare de pește și îl consumi des? Ei bine, evită peștele spadă, rechinul, tonul alb și marlinul, deoarece anume aceștia conțin un nivel mai mare de metilmercur. Metilmercurul este substanța chimică ce dăunează creierului, dar și sistemului nervos al unui copil în creștere.
- Crustaceele și crustaceele crude, sushi-urile, brânza moale, cea afumată, brânza cu mucegai, semipreparatele sau produsele ambalate pot conține agentul cauzator de listerioză.
- Ai grijă la sursa potențială de salmonella, iar aici mă refer la ouăle crude sau la cele fierte moale. De asemenea produsele care conțin mulți conservanți, precum ar fi cârnații, conservele ce conțin multă sare, produsele condimentate sau cele pline în grăsimi.
- Prăjiturile cu smântână, mai ales torturile, gogoșii, biscuiții, dulciurile, produsele făinoase albe sunt foarte și foarte bogate în calorii și sărace în nutrienți. De aceea, dacă te poți abține de la ele – fă-o! Dacă ai poftă de dulce, ia ceva ușurel sau consumă miere de albine.
- Cafeaua sau ceaiul puternic preparat, cola și alte băuturi carbogazoase împiedică la absorbția oligoelementelor, conțin cafeină, iar aceasta duce la creșterea tensiunii arteriale. (Personal, consumam cafea fără cafeină în timpul sarcinii.)
– Alcoolul!
Sunt și alimente pe care le poți consuma, însă cu mare atenție, de exemplu ciupercile – acestea pot conține substanțe nocive, nucile- pot fi alergice, fructele de mare.
Atenție, însă! Odată ce crește termenul sarcinii, se schimbă și dieta. În primul trimestru este recomandabil să ai câte 5-6 mese pe zi, dar în porții mici. Consumă multă apă, dar nu și noaptea. Este important ca lichidul să pătrundă uniform în organism pe parcursul zilei. Dacă te simți rău, îți poți permite ceva sărat sau iute, dar foarte puțin.
Trimestrul doi vine cu mai multe interdicții, mai ales în privința zahărului și a carbohidraților. Principale vor deveni alimentele bogate în fibre.
Trimestrul trei vine cu interdicții și mai mari, mai ales în privința produsele de carne, pește, nuci sau produse grele. Acestea vor fi consumate în prima jumătate ale zilei, pentru că procesul de digerare va fi mai îndelungat, iar produsele lactate și cele vegetale- în a doua jumătate.
Este important să nu supra încarci propriul corp, astfel vei evita complicațiile la naștere. Nu îți face griji în privința bebelușului, deoarece micuțul va lua în greutate în timpul alăptării, perioadă în care la fel va trebui să te alimentezi sănătos pentru a avea lapte bun și pentru a te simți și tu bine!
Sarcină ușoară!
Cu drag, Mira
[…] articolul precedent ai aflat o mică informație despre alimentația în timpul sarcinii, mai exact – ce alimente […]