În articolul precedent ai aflat o mică informație despre alimentația în timpul sarcinii, mai exact – ce alimente să eviți. Aici te invit să iei informații despre un regim echilibrat și sănătos după ce ai adus pe lume bebelușul. 

În timpul alăptării există unele restricții la alimente impuse tocmai pentru binele bebelușului, pentru a nu-i crea un disconfort în burtică, dar și pentru tine: pentru a nu lua mult, dar nici pentru a pierde în greutate.  

Laptele matern este nutriția ideală pentru bebelușul tău. Acesta conține cele mai importante substanțe pentru copil, date de mama natură. Lăpticul se digeră ușor și conține toate vitaminele, mineralele și proteinele necesare. Anume laptele matern formează imunitatea copilului, iar riscul ca micuțul să dezvolte o infecție, scade de 4 ori! Trecând ușor la sănătatea mamei, datorită alăptării corpul își revine mult mai ușor!

Beneficiul laptelui matern pentru bebeluș depinde de calitatea și de cantitatea acestuia. De aceea, mama trebuie să respecte unele reguli ce țin de alimentație. 

Dieta trebuie să includă toate produsele principale: carnea, peștele, produsele lactate, ouă, cerealele, legumele, fructele, sucuri naturale, produsele de patiserie. Totuși, totul ar trebui să fie consumat cu moderație, pentru că unele produse cresc flatulența și colicele la copil, iar altele pot provoca alergii. Mama trebuie să înțeleagă că toate produsele pe care le consumă, ajung în organismul copilului o dată cu laptele matern.

Pentru a evita alergiile, exclude din dietă sau consumă redus ciocolata, mierea de albine, citricile, murăturile, alimentele picante, produsele semiprocesate. 

Ca sursă de proteină în alimentația ta trebuie să existe carnea, preferabil – de vită, pui sau curcan. Dacă preferi carnea de porc, alege una slabă, cum ar fi mușchiulețul. Nu uita și de pește, iar calciul este prezent în din produsele lactate. Consumă frecvent fructe și legume, fie coapte, fie în forma lor naturală, crudă. Poți începe cu merele, apoi introdu celelalte fructe, însă cu un conținut mai redus de acid. Dacă ai poftă de ceva dulce, poți consuma marmeladă, fructe uscate, gemuri. Dintre prăjituri, poți consuma ce vrei, dar mai bine să eviți sau să reduci consumul de dulciuri pe bază de ciocolată sau pe cele super cremoase.

Este bine să ai cel puțin 5 mese pe zi bogate în nutrienți și să mănânci cu aproximativ 30 de minute înainte de alăptare.

Multe femei se confruntă cu o insuficiență de lapte matern. Aici trebuie să cunoști faptul că laptele, sau cantitatea de lapte este determinată mai mult de predispoziția genetică decât de regimul tău alimentar. Acordă atenție cantității de lichid consumat. Consumă cel puțin câte un litru de ceai cald, apă, lapte, sucuri zilnic. Apoi, crește treptat cantitatea de lichide până la doi litri pe zi. 

Pentru îmbunătățirea lactației, poți folosi produsele specializate care sunt recomandate  și anume: acidul folic, fierul, iodul, vitaminele din clasa C și B și zincul. De asemenea, poți consuma ceaiuri cu extracte de plante medicinale, cum ar fi urzica, feniculul, anasonul, balsamul de lămâie.

Formează-ți cu ajutorul acestor produse un meniu zilnic, pe care îl poți modifica săptămânal adăugând sau excluzând unele produse și creează-ți un regim alimentar echilibrat!