Corpul unei femei suferă mereu modificări ciclice, ceea ce face ca nu întotdeauna să ne simțim foarte bine, iar emoțiile pot lua amploare în aceste faze ceea stârnește foarte des o poftă de mâncare incontrolabilă. Cum am putea face față acestui stres? În primul râd hormonii influențează mult apetitul nostru, de aceea în timpul ciclului menstrual suntem atrase de dulciuri, bucate sărate sau făinoase. Este recomandabil ca femeile care trec prin acest stres, să urmeze un sistem nutrițional în această perioadă.  

Trebuie să cunoști că există patru faze ale ciclului și fiecare are propriile sale caracteristici. 

Prima este faza foliculară, care durează 7-10 zile. În aceste zile este cel mai ușor să slăbești, pentru că organismul trebuie să crească grăsimea corporală și să facă rezerve de calorii. În această fază, cel mai important este să compensezi pierderea de hemoglobină din perioadă anterioară a menstruației. De exemplu poți consuma produse bogate în fier, cum ar fi ovăsul, leguminoasele, semințele de dovleac, in, mei, secară, grâu, conopidă, broccoli, frunzele verzi, strugurii, roșii, avocado, lămâie, prune uscate, portocale, rodie. Nu se evită carnea și peștele, care sunt surse de proteină. Acestea se combină cel mai bine cu produsele bogate în vitamina C. 

A doua fază este ovulația, care durează 3-4 zile. Excesul de energie este anume în aceste zile, când estrogenii vă oferă putere și dispoziție bună. În această perioadă nu consumați carbohidrați, ci mai degrabă fibre! Alimentele care trebuie incluse în mesele voastre trebuie să fie bogate în vitamina C, E, zinc, acid folic și omega-3. Produsele precum zmeura, căpșunele, caisele, ananasul, avocado, sparanghelul, ardeiul dulce, varza de Bruxelles, spanacul, vinetele, roșiile, lintea roșie, migdalele, usturoiul, fisticul, creveții, tonul, somonul, stridiile, ouăle de găină nu trebuie să lipsească din regimul alimentar în această fază. Combinați-le corect și bucurați-vă de acest meniu. 

A treia fază este  cea luteală, care durează 10-14 zile. Multe femei devin nervoase, iar apetitul crește considerabil. Putem deveni sensibile, iritate până la lacrimi chiar. Cele care ne vin în ajutor sunt proteinele. Ouăle, peștele, carnea slabă, brânza cu un conținut mic de grăsime trebuie consumate pentru a nu fi atrase de dulciuri. De remarcat este faptul că proteina conține triptofan aminoacid, serotonina- hormonul fericirii și vitamina B, astfel se reduc manifestările negative din faza ciclului menstrual. Este nevoie și de magneziu și potasiu, care se găsesc în fructele uscate, în banane, nuci, cereale integrale, produse lactate și peștele de mare. 

 Și cea de a patra fază este menstruația, care durează 3-7 zile. Tratăm organismul cu grijă în această perioadă consumând bucatele calde, astfel vor fi evitate spasmele care pot apărea suplimentar. Organismul acum necesită mai multă odihnă. Ai grijă să consumi mai mult lichid, ceaiuri calde, inclusiv ceai din mușețel și mentă și produse bogate în fier, cum ar fi hrișca, orezul sălbatic, algele marine, afinele, rodiile, carnea, leguminoasele, castanele. Se consumă produsele ce întăresc sângele și rinichii. 

Sper că ți-au fost de folos aceste sfaturi și îți vei forma un regim alimentar echilibrat, astfel încât să te bucuri de orice perioadă a vieții tale. Fii în armonie cu tine!