Casa este locul tău preferat unde te relaxezi și petreci cea mai mare parte a vieții. De aceea, pentru a o întreține, te străduiești să o păstrezi mereu curată. Îndepărtarea murdăriei și a prafului din întreaga casă poate părea o muncă imensă care îți ocupă mult timp, dar stai liniștită: îți oferim noi câteva sugestii numai bune de aplicat în practică!
Se știe că praful este format din particule de piele moartă, păr de la animalele de companie, acarieni de praf sau polen. Nu e nici o surpriză că după ce faci curățenie, să persiste un miros specific, un miros închis. Iată de ce este important să faci curățenie umedă.
Așadar, începe prin a scăpa de lucrurile și obiectele în exces care ți doar loc în casa ta și pe care nu le folosești. Această curățenie se efectuează anual, pentru că obiectele uzate acum, pot să nu-ți mai fie utile peste un timp. Curățarea umedă se începe de la etajele de sus, adică de la rafturile amplasate superior, sau chiar dulapuri și becuri. Pentru suprafețele dure este mai bine să folosești cârpa umedă, deoarece praful se agață mai bine de ea decât de cea uscată, iar uneori carpa uscată nu face decât să-l răspândească mai mult. Cei ce cunosc curiozități despre struț, probabil au acasă și un pămătuf din pene de struț pentru a strânge praful. Încărcarea electrică a acestor pene prinde foarte bine praful și nu-l răspândește în încăpere.
Pentru curățarea tapetului și a pereților uscați, se folosește buretele de cauciuc, iar pentru covoare cel mai bine e să folosești dispozitive cu filtre de aer fine. Acestea captează chiar și cel mai fin praf. Pentru perdele și tapițerie există aspiratoare speciale, cu abur, care vor capta praful, dar și mizeria.
Unele obiecte, cum ar fi o tastatură, sunt greu de curățat, nu-i așa? Ei bine, aici poți folosi cutia de aer comprimat sau un pistol care suflă impuritățile cu jetul de aer. Pentru a menține un aer fresh în încăpere, poți folosi agenți de curățare, sau poți să adaugi câteva picături de ulei esențial în cârpa umedă pe care o folosești la ștergerea prafului.
Te întrebi cum să previi acumularea prafului și a mirosurilor neplăcute, după ce ai făcut curățenie? Să știi că trebuie să ventilezi cât mai des camerele. Aerul curat va elimina totodată și mirosurile neplăcute. În vreme rece, deschide geamul pentru cel puțin 10 minute. Schimbă filtrele de ventilație, ale aerului condiționat sau ale sistemului de încălzire, deoarece acestea sunt locuri perfecte pentru captarea prafului, iar la includere lor, acesta va fi suflat în toată încăperea.
Atunci când faci baie, folosește ventilația din camera de baie, iar dacă ești la bucătărie și gătești – folosește hota pentru a strânge mirosurile de la produse și alimentele gătite. Pulverizează perdelele și mobilierul o dată pe săptămână cu produse speciale. Acordă atenție și lenjeriei de pat! Aceasta trebuie schimbată o dată pe săptămână, atât pentru igiena ta personală, cât și pentru eliminarea mirosului pe care le acumulează acestea. Și în final – scoate frecvent gunoiul, fără să mai aștepți să se umple găleata.
Spor la curățenie și relaxare maximă într-o casă curată!
Comenteaza