E toamnă, e foșnet, e somn, Copacii, pe stradă, oftează…
E tuse, e plânset, e gol, Și-i frig, și burează…”
Probabil, nimeni nu a descris mai bine peisajul dezolant de toamnă așa cum a făcut-o Bacovia. Anotimpul galben, cum îi mai spunea poetul, face loc anxietății, neliniștii și somnului agitat în viața noastră. Somnolența, iritabilitatea, pierderea apetitului sexual, insomniile sau, dimpotrivă, letargia, creșterea în greutate – toate sunt simptome ale depresiei sezoniere care debutează în sezonul rece.
Te-ai întrebat vreodată de ce survine depresia atunci când toamna se perinda cu vara? Cum putem face față stărilor de apatie, tristețe și singurătate sufletească?
Nu putem influența natura, însă putem depăși depresia de toamnă prin mici trucuri. Așadar, dacă nu te mai odihnești bine, nu te alimentezi corect și te simți lipsită de energie, e timpul să spui Stop depresiei de toamnă. Și nu prin antidepresive chimice care au numeroase efecte adverse periculoase asupra organismului, ci prin multă activitate fizică, grijă de corp și minte și…multă iubire.
În primul rând, să nu uităm că ne aflăm pe continentul european, acolo unde în sezonul rece zilele sunt mai scurte, nopțile mai lungi, deci avem parte de mai puțină lumină în această perioadă a anului. Aceste modificări ale raportului de lumină au o influență asupra secreției de hormoni din glanda pineală, spun experții. În lipsa luminii, glanda pineală produce mai puțină melatonină și serotonină – neurotransmițătorul care are un efect pozitiv asupra dispoziției noastre.
Cum poți stimula producția de serotonină? Iată un mic truc: consumă alimente precum bananele, ciocolata și nucile! Mai mult, încearcă să ieși afară ori de câte ori îți permite vremea. O simplă plimbare într-un parc acoperit cu frunze multicolore, îți poate îmbunătăți starea mentală și chiar și imunitatea.
Toamna este sezonul spectacolelor de teatru și de film. Așa că nu sta mult pe gânduri între patru pereți, ci planifică o ieșire în oraș cu prietenii sau cu familia. Să știi că orice activitate te poate ajuta să îți ridici dispoziția, ori organismul va produce mai multe endorfine (hormonul fericirii).
Ești femeie, îți place să fii răsfățată, să te simți relaxată și frumoasă. Optează pentru ședințe de spa, unde masajul, îngrijirea și mirosurile plăcute îți vor ridica dispoziția. Îți poți crea și un ambient plăcut chiar acasă, încercând lampa aromatică cu ulei de iasomie, portocale sau bergamot.
Și pentru că îți place să fii admirată, acordă atenție vestimentației de toamnă. Optează pentru culori vii, nicidecum sumbre. Hainele și accesoriile în tonuri de galben, bej, portocaliu sau verde vor aduce un plus de culoare atât zilelor mohorâte, cât și stării tale sufletești.
Și, nu în ultimul rând, gândește pozitiv pentru a-ți recăpăta echilibrul, stima de sine și fericirea!
O toamnă frumoasă îți doresc!
Autor: Paula Moisescu
[…] permanent și intens, suprimarea imunitară poate dura o viață întreagă. Emoțiile negative, depresia sunt un factor de risc toxic similar cu fumatul sau excesul de colesterol în sânge, iar oamenii […]