Tot mai multe conflicte interioare, care ulterior încep sa se exteriorizeze, apar din cauza stimei de sine scăzute și a lipsei de încredere în sine. Iar aici cel mai des sunt afectați tinerii, care au un ideal de fată/băiat și vor să li se asemene lor în toate, începând cu aspectul fizic și finisând cu modul de a gândi.

De multe ori le eșuează, însă, ceea ce îi duce la stări depresive și anxioase. Toate încep de la lipsa încrederii în sine și de la lipsa iubirii față de propria persoană. Află că a-ți dezvolta încrederea în sine este un lucru real, dar nu foarte simplu. Este nevoie de muncă asupra ta, este nevoie să dobândești cunoștințe, experiență, să obții succese și să devii eficient pentru tine însuți, apoi pentru societate. 

Încetează să te victimizezi!

Unul din pașii importanți este că trebuie să ieși din poziția de victimă. Încetează să te mai victimizezi atâta! În loc să-ți pară rău de tine, în loc să te superi sau să-ți încarci mintea cu idei că nu ești bun de nimic, ar fi bine să cauți niște oportunități. de exemplu, gândește-te la situația care se întâmplă cu tine în aceste momente de „inutilitate”. Gândește-te că în orice situație există și avantaje, nu doar momente care te perturbă. Identifică-le și axează-te pe ele. Pe viitor, încearcă să previi asemenea situații, odată ce ai această „experiență de viață”. 

Un lucru destul de real este să dezvolți o viziune pozitivă asupra lumii, în sine. Este important acest fapt, deoarece o perspectivă pozitivă este o atitudine pozitivă față de viață și față de oameni, dar mai ales față de sine. Dacă vei face ședințe de terapie individuală, vei fi sfătuit de către psihoterapeutul tău să ții un jurnal în care să treci evenimentele bune și pozitive de pe o zi, toate succesele tale. 

Nu-ți limita convingerile!

Atâta timp cât vei repeta  că nu ești suficient de bun și nu ți-a ieșit un lucru suficient de bine, atâta timp nu vei avansa. Îndepărtează limbajul victimizat și fii mai încrezător în ceea ce faci și ce spui. Încrederea în sine începe cu faptul că vorbești despre tine lucruri inspirate și pozitive!

Nu căuta persoane ideale și nu concura cu nimeni!

Trebuie să înțelegi că fiecare om este individual și niciodată nu se vor asemăna , iar iluzia pe care vrei s-o creezi, făcând lumea să creadă cât ești tu de ideal, nu te va duce altundeva decât în prăpastia propriei tale dezamăgiri! 

Recomandarea principală pe care vreau să o fac, este adresată părinților! Încurajați-vă copii în orice activitate, chiar dacă vă pare că nu le-a reușit. Să știți că nu au reușit în viziunea voastră, pe când în viziunea lor totul este perfect. Odată ce le veți spune că nu au fost suficienți de buni, puțin câte puțin le veți fractura încrederea și dragostea care o au față de ei, iar când vor ajunge oameni adulți vor căuta răspuns la întrebarea „De ce sunt atât de inutil, rău, cu defecte în calitățile fizice și incapabil să fac ceva bun?”

Este important să ne iubim pe noi înșine, sa ne oferim clipe de răsfăț și să ne oferim laude și aplauze pentru ceea ce suntem și ceea ce facem, pentru că doar așa vom fi echilibrați emoțional, vom avea încredere în noi și vom oferi dragoste și srijin și persoanelor dragi!

Citește și: 16 lucruri de la care încep schimbările spre bine pe lifeinfo.ro