Deseori aud replici în adresa oamenilor ca sunt egoiști. Că fac totul gândindu-se doar la ei fără a mai ține cont și de cei de pe lângă ei. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă a fi egoist și ce nu, voi aduce exemple clare care vor elucida unele situații și te vor face să înțelegi  mult mai bine ce înseamnă a fi egoist.

De exemplu, atunci când faci ce-ți dorești în viața ta nu înseamnă că ești egoist. Or, a fi egoist este să-ți impui forța sau să-i manipulezi pe alții să-ți joace pe degete, astfel încât tu să faci ce vrei cu viața ta.

Nu înseamnă că ești egoist dacă faci tot posibilul pentru confortul și fericirea din viața ta. Ar însemna să fii egoist dacă-i impui pe ceilalți să-ți creeze acest confort și această fericire și, mai mult decât atât, să aibă grijă de ea. 

Dacă ai grijă să-ți rezolvi dificultățile în viață și te concentrezi pe asta, nu înseamnă că ești un egoist. Vei fi egoist dacă te vei plânge într-una și vei atrage atenția prin diferite moduri asupra situațiilor tale de viață.

Dacă dai naștere unui copil și ești îndrăgostită de el și tot ce ține de el, de viața lui și de felul lui activ sau vesel de a fi, nu înseamnă că ești o egoistă și îl cocolești. Vei fi egoist dacă vei face din acest copil obiectivul și sensul vieții tale, dacă îl vei face un subordonat ție, astfel încât să răspundă nevoilor și emoțiilor tale. 

Nu este egoism nici dacă spui „NU”. Dimpotrivă, ar însemna să fii egoist să accepți ceva, să-ți întreci limitele, ca mai apoi să-i acuzi pe alții că viața ta a luat o întorsătură greșită.

A cere ajutor cuiva cu orice preț și a-ți rezolva problema, nu este egoism. Egoism este atunci când spui cuiva că este obligat să te ajute pentru a-ți rezolva problema, sau a-l forța chiar. 

Ține minte că nimeni nu este obligat cu nimic față de tine. Cel ce trebuie să-ți clarifice problemele ești chiar tu!

Nu este egoism nici dacă asculți părerea altora, dar acționezi în propriul tău fel. Este egoism atunci când te bazezi pe altcineva și îl învinovățești că nu a mers cum ai dorit tu sau, îți impui propria părere cu privire la orice, acuzând că nu a funcționat, mai apoi. 

Acest șir cu exemple poate fi continuat, dar prefer să mă opresc aici și să încerci să faci singur(ă) diferența dintre a fi egoist(ă) și a-ți iubi și respecta propria persoană. O persoană egoistă acționează în interesele proprii implicând și alți oameni, profitând poate de slăbiciunile lor, iar dacă lucrurile nu le ies perfect cum au dorit, au pe cine acuza. O persoană care va acționa în propriile interese independent, fără a aduce acuzații în adresa altor persoane și a-și clarifica chestiile cu forțe proprii sau cu ajutor, nu este o persoană egoistă, ci mai degrabă este o persoană care se iubește și care face orice pentru liniștea și starea lui de bine.