Știm cu toții ce conținut au fructele și legumele iarna, cu excepția celor care au fost crescute în condiții de casă și în propria grădină, care sunt fără adaosuri și chimicale. De aceea, un mod simplu de a avea grijă de organismul nostru pe timp de iarnă, este să luăm vitamine în tablete. 

Pentru femei, vitaminele cheie pentru orice vârstă sunt A, E, și C. Aceste trei clase de vitamine le poți lua tot anul, dar în special nu trebuie să lipsească iarna. Ele sunt antioxidanți care încetinesc îmbătrânirea și îndepărtează radicalii liberi din organism, vor îmbunătăți starea părului și a unghiilor și vor asigura un ten sănătos. Se va normaliza și echilibrul apă-sare, ceea ce este un factor destul de important iarna. Vitamina A, pe lângă efectul său general de întinerire, mai poate preveni și dezvoltarea unor patologii ginecologice, de exemplu î prevenirea neoplasmelor maligne.  Un rol benefic pentru circulația sângelui îl joacă vitamina E, normalizând tensiunea arterială și sistemul imunitar. Pentru combaterea oboselii și restabilirea somnului, în ajutor ne vine vitamina B6, iar dacă dorești să concepeți un copil, acordă atenție consumului de vitamina B9(acid folic).

Pentru copii ar trebui să existe un set zilnic de vitamine, întrucât organismul lor se află în continuă dezvoltare, iar pentru aceasta e nevoie de elementele necesare organismului. De exemplu, vitamina A este foarte importantă pentru dezvoltarea scheletului unui copil. Pentru vedere, optimizarea metabolismului carbohidraților  și activitatea mentală, se recomandă consumul de vitamina B1, iar pentru procesele metabolice vitamina B2. Vitamina B3 contribuie la producerea de globule roșii, ceea ce dezvolta imunitatea la copil. Pentru copiii care nu au poftă de mâncare, sau al căror apetit este scăzut, este recomandat acidul folic, sau vitamina B6. Din cauza insuficienței de vitamina B12, poate apărea anemia, de aceea trebuie consumată împreună cu celelalte. Pe timp de iarnă, cel mai vizibil va fi insuficiența de vitamina C, de aceea nu o evitați. Aceasta ajută la dezvoltarea dinților copilului, întărește sistemul imunitar, ajută la regenerarea pielii. De asemenea, iarna avem insuficiență de raze solare, de aceea se recomandă administrarea vitaminei D, mai ales copiilor în primii ani de viață, atunci când sistemul osos se dezvoltă. Nu exclude nici vitamina E, care este un bun antiinflamator și important pentru sistemul imunitar.

Pentru copii, vitaminele le poți găsi sub formă de pastile, picături sau gume de mestecat, la fel bomboane moi sau ursuleți de gumă. Este un mod de a-i atrage să le consume și sunt și gustoase.

Pentru bărbații care nu fac sport, complexul de vitamine generale este cel mai binevenit. Acestea pot fi identice cu cele pe care le consumă femeile, deoarece sunt de spectru general. Pentru ambele sexe sunt aceleași vitamine care contribuie la întărirea sistemului imunitar și sănătatea organelor interne. Pentru bărbații care fac sport, este recomandat să ia vitamine tot anul, mai ales vitaminele A, C, E, D. acestea vor da un plus de energie, vor normaliza tensiunea arterială și vor împiedica dezvoltarea aterosclerozei. Bărbații trebuie să atragă atenția și asupra consumului de vitamina H, adică botina. Lipsa sau insuficiența acesteia poate duce la chelia prematură. Pentru sinteza proteinelor și a hemoglobinei este importantă vitamina B12.

Citește și: 5 minerale esențiale pentru organism pe lifeinfo.ro

Acest articol are un conținut informativ, de aceea pentru consumul de vitamine consultați medicul dumneavoastră sau farmacistul.