Nu problemele sunt cele care te stresează, ci felul în care reacționezi la ele. Să luăm ca exemplu două colege de serviciu care au avut o pană în drum spre serviciu: una din ele este dată peste cap, agitată și nervoasă pe toată lumea care îi iese în cale, în timp ce cealaltă încearcă să facă abstracție de problema mașinii. După ce a rezolvat pana, a trecut peste această situație păstrându-și calmul și zâmbetul pe buze toată ziua.

Deci, ambele colege s-au confruntat cu aceeași problemă, dar cum se face că prima a suferit un stres enorm, iar cea de-a doua a rămas calmă, ca și cum nu s-a întâmplat nimic? Este vorba de viziune, de modul în care percepe fiecare lucrurile, prin prisma importanței lor. Gândește-te un pic, nu cumva ai și tu în cercul tău o persoană care se plânge mereu de orice fleac? De exemplu, a avut o zi teribilă la birou, sau nu a fost invitată la un eveniment…Cu alte cuvinte, își amplifică problemele distribuind energie negativă peste tot ce mișcă și cade în capcana unui stres mental nejustificat.

Cu cât mai rapid vei trece peste banalități, cu atât vei realiza mai multe și te vei bucura mai mult de viață! Cum poți reuși?

Încearcă să înțelegi care este rolul tău în lume și analizează situația per ansamblu, punând în practică și câteva sugestii utile:

  1. Raportează problema cu care te confrunți la întreaga ta existență. Întreabă-te, oare îți va afecta problema modul de viață acum sau poate…peste 7 ani? De exemplu, ai pierdut un client important sau ți-ai avariat ușor mașina: este ceva care să-ți afecteze cursul existenția? Ești indispusă, bineînțeles, dar încearcă să iei lucrurile ca atare și să nu te lași afectată de aceste lucruri pe termen lung.
  2. Gândește-te la lucrurile care te fac fericită. De exemplu, ai niște prieteni minunați sau un partener extraordinar care adoră, îți savurezi cafeaua de dimineața, iar vremea bună te binedispune… Așa că lasă supărările și bucură-te de lucrurile frumoase pe care ciclul vieții ți-l oferă!
  3. Concentrează-te și pe alții. Ești mai tot timpul preocupată de propriile probleme, devii apatică și frustrată, fără să te gândești că poate cineva are nevoie de atenția și sprijinul tău. Încearcă să fii de ajutor altor persoane. Până și cele mai simple cuvinte de încurajare sau complimente, pot schimba o zi, o săptămână sau chiar destinul unui om.
  4. Fii recunoscătoare pentru ceea ce-ți oferă viața: pentru încă o zi cu soare, pentru că ești sănătoasă, că poți munci, ai unde locui… Or’ există și lume care nu se poate bucura de tot ce ți-a oferit universul. Scrie pe un bilețel aceste cuvinte: ”Sunt recunoscătoare pentru tot ce am” și lipește-l acolo unde obișnuiești să stai frecvent: la birou, în mașină sau chiar pe oglinda de la baie.
  5. Nu uita că problemele sunt, de fapt, oportunități ascunse! Nu le privi ca pe niște lucruri negative, ci dimpotrivă, vezi cum le poți transforma în condiții mai bune de trai. De exemplu, ai pierdut un loc de muncă, în schimb acum ești mult mai sus din punct de vedere profesional. Ai eșuat într-o relație amoroasă, dar acum ai găsit persoana pe care ți-ai dorit-o toată viața.
  6. Citește cărți. Fă cunoștință cu lumea oamenilor inteligenți, cu spiritualitatea și cu iubirea. Investește în cărți, pentru că ele îți vor deschide noi orizonturi.
  7. Zâmbește! Problemele ne fac atât de fazi și crispați, încât uităm să zâmbim sau să mai râdem de lucrurile haioase care ne aduc mici momente de destindere și relaxare. Zâmbetul reduce orice tensiune și ne face să ne simțim mai bine fizic.

Analizând lista cu toate aceste lucruri, vei observa că lista problemelor din viața ta devine din ce în ce mai mică. Lucrează mult asupra ta, disciplinează-te. Fii mai puțin tensionată și relaționează frumos cu cei din jur. Astfel, orizonturile tale se vor extinde spre culmi extraordinar de frumoase!

Îți doresc mult succes!

Autor: Paula Moisescu