Ca cerul și pământul,

Ca, focul și apa –

Bărbatul și femeia:

Două creaturi opuse ale universului.

Deși ambii pot experimenta aceleași sentimente, le exprimă în moduri complet diferite.

Femeia

Muza tuturor pictorilor, poeților, muzicienilor și scriitorilor. Probabil, cea mai complexă ființă ce nu are nici definiție, nici egal. Copleșită de un amalgam de sensibilitate și slăbiciune, femeia trăiește lumea altfel: suferă, apoi râde, muncește, renaște, plânge… mai ales când are resentimente sau se simte singură. Pentru că femeia se maturizează într-o manieră senzual-emoțională specială, ea devine labilă, sensibilă, adesea indecisă și vulnerabilă. Femeia este mereu dornică de atenție, iubire și respect. Iartă dar nu uită. Iartă și continuă să iubească.

Bărbatul?

Bărbatul e putere, altruism și responsabilitate. Încă din copilărie, el învață să stea bine pe o poziție, să-și apere opiniile și interesele în maniera lor: unii folosesc argumente, alții își folosesc inteligența, principiile și chiar forța fizică. Este un fel de cadru indestructibil în jurul căruia bărbatul își construiește personalitatea, care de-a lungul anilor devine din ce în ce mai inflexibilă. Bărbatul gândește și percepe lucrurile altfel decât o femeie. De aceea, uneori bărbatul pare un perete de care se lovesc în mod plictisitor sentimentele și trăirile unei femei. Un bărbat are mai multe șanse să fie învinovățit de femeie pentru eșecurile sale, pentru că el are responsabilități mai serioase într-o familie. Fiind foarte echilibrat emoțional, adesea el nu înțelege ce-și dorește femeia. Pentru bărbat este mult mai ușor să audă și să înțeleagă ceva prin cererea directă a femeii decât să încerce să-i deslușească gândurile.

Noi femeile, ne simțim de-a dreptul jignite atunci când bărbații uită o dată importantă, sunt neatenți sau nu acordă atenție anumitor detalii. Sau, de exemplu, ne supărăm dacă ei nu observă o schimbare de look… Acest lucru se justifică prin faptul că bărbații au viziuni mai limitate și analizează situațiile ca un tot întreg, nu în detaliu. Bărbatul poate să îți facă un compliment că arăți foarte bine, deși nu a observat că ai alți pantofi sau o geantă nouă.

Bărbații, la rândul lor, se simt jigniți când li se reproșează că muncesc mult sau au un hobby după serviciu, sau se întâlnesc între ei la o bere. În acest caz, femeile se simt neimportante și ignorate, deși dacă e să analizăm situația per ansamblu, bărbații nu ne fac nici un rău dacă merg la sală sau ies cu prietenii în oraș. Nu? Bărbații se mai simt jigniți și de lipsa de încredere din partea femeilor. Observațiile frecvente, verificările telefonului, reproșurile de infidelitate – îl fac pe bărbat să se simtă prizonier în relația de cuplu. Și apoi…urmează o tăcere. Iar atunci când tace, bărbatul încearcă doar să gândească mai bine situația și să găsească o soluție. Asta nu înseamnă că nu te mai vrea alături, ci are nevoie de un timp pentru a se gândi și a se liniști. Tu, ca femeie, ar fi bine să îl ajuți și să continui să ai grijă de cuibul vostru. Pentru că tu, femeie, ești sufletul casei și cheia armoniei în relația de cuplu.

În final, îți voi spune că psihologia masculină diferă de cea feminină, iar pentru ca voi doi să vă puteți înțelege foarte bine mai departe, încercați să vă puneți unul în pielea celuilalt și să găsiți soluții în orice situație.

Autor: Paula Moisescu