Este necesar să înțelegi că toate certurile, reproșurile și conflictele care au loc între tine, ca fiică, și mama ta, îți vor rămâne ca o amprentă în subconștient. Mai târziu, după ce „va trece”, în situații posibil similare pe care le vei avea, aceste amprente nu vor întârzia să-ți amintească de aceste relații. Când acestea nu-ți vor mai da pace să trăiești în liniște cu tine însuți, vei începea să-i faci reproșuri mamei, că de ce a avut asemenea atitudine față de tine, de ce a acționat în așa mod și altele. Aceste relații se numesc toxice și este doar un exemplu din ele.  

Aici, însă, o să mă refer la relațiile toxice dintre mamă și fiică și de ce apar ele. De obicei, aceste relații se dezvoltă în familiile în care există traume psihologice și nu există asumarea responsabilităților pentru viață din partea uneia, de obicei este vorba de dependența de mamă. Respectiv orice schimbare care va avea loc în viața fiicei va fi privită cu ostilitate și acceptată foarte greu, iar uneori chiar neacceptată. Deseori, o mamă o percepe pe fiica sa ca pe o proprie proiecție, iar aceasta înseamnă că ea ar trebui să joace mereu regulile sale, să fie mereu acolo unde vrea ea și, bineînțeles, să o asculte. Alteori se poate întâmpla ca mama să-și ignore fiica, devenită deja adultă și să o manipuleze emoțional, astfel având convingerea că ceva nu este în regulă cu copila ei. Consecința în această situație nu poate fi decât una- distrugerea propriului copil, ștergerea oricăror limite între ele și respingerea totală a fiicei. Fiica, în această situație, nu va înțelege de ce se întâmplă toate astea și se va cufunda în umilința morală și ignoranță. Astfel se ajunge la situația în care fiica îi joacă regulile mamei și astfel ajunge într-o dependență emoțională față de ea. Această dependență morală înseamnă că persoana care are un rol important în viața ta, iar aici este vorba de mamă, devine stăpânul total asupra sorții tale. Nu vei mai cunoaște de spațiu personal și vei avea nevoie mereu de aprobarea sau dezaprobarea „stăpânei tale”. Pe de altă parte, mama toxică, are nevoie să-și hrănească sufletul cu mulțumirile din partea fiicei, tot timpul să i se dea dreptate, să pună control în orice acțiune a ta, chiar și atunci când vei găti ceva ea îți va spune că „ar fi mai bine să gătești o ciorbă, în loc de cartofii cu carne!” Această persoană „știe mai bine decât tine cum să-ți gestionezi propria viață, dar și emoții.”

Cum ai putea să nu ajungi în asemenea situații și să construiești relații sănătoase cu mama ta? 

  • În primul rând marcați-vă granițele și rolurile. Mama trebuie să rămână mamă și nu un copil neajutorat în fața propriului copil, dar nici stăpânul suprem al ei. 
  • Ca fiică, ai grijă de emoțiile tale, pentru ca acestea să nu devină dependente de mama ta, iar prin urmare nu vor exista reacțiile de mai sus. 
  • Nu ar trebui să fii afectată de nemulțumirile mamei. Ea la rândul său, la fel, a făcut-o pe maică-sa nemulțumită de ceva, cândva!
  • Fiecare dintre voi aveți dreptul să vă trăiți viața pe propriul plac, fără imixtiuni din ambele părți.

Scapă de dependența emoțională și acest lucru îți va permite să crești și să-ți asumi responsabilități pentru viața ta. Atunci vei înțelege că sprijinul îl vei găsi nu în altcineva, ci în tine însuți!